Ostatnie wydarzenia

Anna Kowalska: Symbolem obecnej koalicji są stojące po krzakach szynobusy [WYWIAD]

dodano 2014-01-31 07:54 w kategorii: Ludzie

- 27 maja 2013 r. – śni się Pani ta data?

Tak, ten dzień zawsze już będzie mi się kojarzył z „przewrotem majowym” i zdradą. Zdradą dwóch byłych kolegów, z ówczesnej partii koalicyjnej PSL i PO – sprzedali się oni PiSowi za cenę stołków Wicemarszałków. Za nic mieli honor i pracę na rzecz Województwa. PiS po raz kolejny pokazało, że dla zdobycia władzy jest w stanie zrobić wszystko.

Jak odnalazła się Pani w nowej rzeczywistości – z dnia na dzień spadła Pani, wraz z całym Klubem SLD do opozycji?

W dalszym ciągu jestem Radną Sejmiku Województwa Podkarpackiego, pracuję w tych samych komisjach i bacznie, z uwagą patrzę na ręce nowej władzy. Działania obecnego Zarządu nie powalają mnie na kolana, a wręcz przeciwnie.

Dlaczego?

Powód prosty i oczywisty.  Z jednej strony kontynuują działania, które zaczęliśmy, przecinają wstęgi inwestycji kończonych teraz, a rozpoczętych i zaplonowanych przez wcześniejszą koalicję – SLD-PO-PSL. A z drugiej strony nie widzę, aby mieli jasną i spójną wizję rozwoju województwa. Uważam, że nie wyprzęga się w pełnym biegu konia z wozu, który dobrze ciągnie – bo wóz raczej się wywróci.

PiS przejmując władzę, zapowiedział wprowadzenie nowej jakości w rządzeniu. Jak ocenia Pani bilans rządów obecnej koalicji?

Zewsząd słyszeliśmy, że władza PiSu w województwie przyczyni się do zmian jakościowych, a jak na razie widzimy wyłącznie zmiany ilościowe – w rozroście administracji, ograniczaniu środków na służbę zdrowia, na budowę dróg. Symbolem obecnej koalicji są stojące po krzakach szynobusy bez przeglądów gwarancyjnych.

Niepokojący jest brak pomysłu na przebudowę zabytkowego Pałacu w Julinie, który wymaga pilnego remontu i konserwacji.  Jesteśmy jedynym województwem w kraju, w którym nie jest realizowany ani jeden program Ministerstwa Sportu i Turystyki dotyczących rozwoju sportu powszechnego. Obecny Zarząd Województwa storpedował pomył utworzenia Szkoły Mistrzostwa Sportowego w Ustrzykach. Nie widać działań w kierunku budowy stadionu lekkoatletycznego w Rzeszowie, a były daleko posunięte rozmowy w tym temacie z Klubem Resovia. Osobiście dziwi mnie takie działanie ekipy Ortyla, bo przecież Bogdan Romaniuk, obecnie członek Zarządu był niegdyś piłkarzem i powinien wiedzieć jak ważny jest sport i ruch osób młodych.

Dziękuję bardzo za rozmowę.

Centrum Medialne SLD w Rzeszowie.

Zachęcamy do zapoznania się profilem Anny Kowalskiej - KLIKNIJ TUTAJ-